Hormisaneeraus on turvallisuuden tae

Blog

Jos talon ikä alkaa lähestyä viittäkymmentä vuotta, on syytä tehdä hormitarkastus. Huonokuntoinen savuhormi on aina turvallisuusriski. Vanhaakaan savupiippua ei yleensä kannata purkaa, vaan saneerata, mikä onnistuu nykypäivän teknisellä osaamisella yllättävän helposti. Savuhormin materiaalina toimivat tiili ja betoni. Sen kuntoa syövät vesi, isot lämpötilanvaihtelut ja erilaiset savukaasut. Hormin osista betonisaumat alkavat rapautua ensimmäisenä. Nämä puolestaan keräävät nokea ja pikeä, mistä voi aiheutua nokipalo. Nokipalossa hormin lämpötila nousee äkillisesti hyvin korkeaksi, mikä edesauttaa rapautumista. Itse tiilet säilyvät usein ehjinä pitkään, joten niitä harvoin tarvitsee vaihtaa.

Liukuvalu vai putkitus

Ensimmäinen askel on tilata taloon hormitarkastus. Siitä selviää savuhormin kunto sekä se, millainen saneeraus on aiheellista tehdä. Yleensäkin tulevaisuuden suuntaus vanhojen talojen kohdalla on saneerata ennemminkin kuin purkaa kokonaan. Tämä sama suuntaus koskee savuhormeja. Näin ollen savupiipun korjaus on tulevaisuudessa entistäkin yleisempää.

Tulisijan lämmityslaite ja käyttötarkoitus sanelevat sen, millä menetelmällä hormi korjataan. Jos kyseessä on öljykattilan hormi, se kannattaa usein putkittaa sen sijasta että muurausta korjataan, ellei muurin kunto sitä ehdottomasti vaadi.

Jos hormia ei putkiteta, siihen päädytään usein tekemään liukuvalu, joka on sama asia kuin hormin massaus, hormin pinnoitus ja slammaus. Se tehdään erikoislaastilla ja suojaa piippua paloturvallisesti ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Oikein huonokuntoiseen savuhormiin täytyy joskus tehdä uudelleen muurausta, mutta tämä harvemmin käsittää koko hormia, vaan useimmiten vain säässä rapautuneen yläosan tai joitakin yksittäisiä tiiliä.

Saneerattu hormi on huoleton

Olipa hormisaneeraus sitten putkitus, massaus eli liukuvalu tai uudelleenmuuraus, on hormin puhdistus nuohoojalle helpompaa. Salakavalien nokipalojen vaara eliminoituu ja asumisturvallisuus moninkertaistuu. Massaus vahvistaa hormin lujuutta ja kestävyyttä ja antaa sille elinikää. Ullakkotiloissa hormin ulkopinnan tulee olla rapattu tai slammattu. Tämänkin pinnan tarkastus ja mahdollinen paikkaus on tärkeä suorittaa saneerauksen yhteydessä.

Hormisaneeraus on hyvä ajatella niin kokonaisvaltaisena toimenpiteenä, että myös piipun hattu uusitaan. Peltisepän mittatilaustyönä tekemä hattu suojaa hormia sään haitallisilta vaikutuksilta ja savuhormin yläosa pysyy sileänä ja helposti puhdistettavana.

Hormisaneeraus on ammattilaisten tekemänä kotitalousvähennykseen kelpaava työ. Tässäkin mielessä se on hyvinkin kannattava toimenpide. Heinox-Hormit Oy tekee hormisaneeraukset ja savupiipun korjaukset. 

jaa  

11 May 2023

Rakentamista ja remontointia

Tervetuloa rakentamisesta ja remontoinnista kertovan blogin pariin. Aiheemme keskittyvät lähinnä pientalon rakentamisen tai remontoinnin ympärillä. Jaamme blogissa vinkkejä, miten erilaisia projekteja kannattaa toteuttaa ja miten löytää luotettava ammattilainen niitä toteuttamaan. On myös kiinnostavaa seurata, mitä uutta ja innovatiivista alalla tapahtuu ja miten se muuttuu sekä on muuttunut vuosien varrella. Lähes kaikki projektit lähtevät liikkeelle huolellisella suunnittelulla, joten olemme koonneet tänne myös vinkkejä mitä kaikkea suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon. Olitpa siis remonttiässä tai vasta haaveilet, että uskaltaisit jonain päivänä porata kaapit seinälle, löydät täältä hyvin todennäköisesti mielenkiintoista luettavaa ja toivottavasti myös inspiraatiota seuraaviin projekteihisi. Toivottavasti viihdyt blogin parissa! Mielellämme otamme myös vastaan kommentteja blogin sisällöstä ja toiveita tulevien kirjoitusten aiheista.