Uusintasaumaus parantaa elementtien säänkestävyyttä

Blog

Betoni ei ole taipuisa materiaali – se ei veny tai taivu rikkoutumatta. Se on sekä betonin suurin vahvuus että suurin heikkous. Sen kovuus ja korkea puristuslujuus ovat syy, miksi sitä käytetään niin paljon rakentamisessa. Mutta betoni liikkuu ja se voi tarkoittaa sen kutistumista, laajenemista ja rakennuksen eri osien liikkumista. Betonielementtejä ei voi myöskään kastata päällekkäin, ilman että välissä on joustava ja tiivistävä sauma. Tämän vuoksi betoni elementtien välillä täytyy olla hyvin tehdyt ja hyvässä kunnossa olevat saumat. Saumoilla on monta tehtävää rakennuksen toimivuuden kannalta. Ne estävät veden pääsemisen rakennuksen rakenteisiin, eristävät lämpöä ja niiden on kestettävä venymistä, kokoonpuristumista ja murtovenymää.

Mitä on betoni ja miksi se on suosittu rakennusmateriaali?

Betoni on massa, joka kuivuessaan on kivimäinen materiaali. Betoni on komposiittimateriaali, joka syntyy sekoittamalla sideainetta, joka on yleensä sementtiä tai kalkkia sekä kiviainesta, joka voi olla hiekkaa, soraa tai kiveä sekä vettä ja lisäaineita tietyissä suhteissa. Betonin vahvuus ja laatu riippuvat sekoitussuhteista. Betoni kestää hyvin puristusta. Käytössä, jossa vetojännitykset on otettava huomioon, betoniin sisällytetään raudoitusta jännityksen vaimentamiseksi. Betoni on eniten käytetty rakennusmateriaali, koska se on halpa ja kestävä, sekä se mahdollistaa joustavuuden rakenteellisessa muodossa, koska sitä voidaan muovata moniin erilaisiin muotoihin. Betonirakennukset ovat suhteellisen paloturvallisia, koska betonin lämmönjohtavuus on pieni. Betonirakennukset kootaan yleensä elementeistä, joiden väliin tarvitaan joustava ja tiivistävä sauma.

Uudet elementtisaumat – kuluneet ja irronneet saumaukset kannattaa uusia

Ajan myötä betonielementtien välillä olevat saumat kuluvat ja menettävät elastisuuttaan ja voivat alkaa kutistua, irtoilla, halkeilla tai murtua. Saumojen kuluminen ja hapertuminen voi aiheuttaa veden pääsemisen rakenteeseen. Uusintasaumaus kannattaa siis tehdä mahdollisimman pian, kun saumoissa havaitsee muutoksia. Saumausmassoja on erilaisia. Saumausmassojen luokitteluun vaikuttaa niiden sideainekoostumus. Saumausmassatyyppejä ovat: elastiset, elastoplastiset ja plastiset massat. Yleensä rakennuksissa käytetään elastista massaa, koska se soveltuu hyvin sekä ulko- että sisäsaumauksiin. Elastisen massa kestää hyvin lämpöliikkeitä ja kulutusta. Elementtisaumat täytyy huoltaa ja vaihtaa säännöllisesti ja niiden käyttöikä on noin 15 – 20 vuotta, riippuen rakennuksen sijainnista, saumaustyön laadukkuudesta ja niihin käytetyistä materiaaleista. Lahden elementtisaumaus oy tekee uusintasaumaukset elementtisaumoille.

jaa  

7 June 2023

Rakentamista ja remontointia

Tervetuloa rakentamisesta ja remontoinnista kertovan blogin pariin. Aiheemme keskittyvät lähinnä pientalon rakentamisen tai remontoinnin ympärillä. Jaamme blogissa vinkkejä, miten erilaisia projekteja kannattaa toteuttaa ja miten löytää luotettava ammattilainen niitä toteuttamaan. On myös kiinnostavaa seurata, mitä uutta ja innovatiivista alalla tapahtuu ja miten se muuttuu sekä on muuttunut vuosien varrella. Lähes kaikki projektit lähtevät liikkeelle huolellisella suunnittelulla, joten olemme koonneet tänne myös vinkkejä mitä kaikkea suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon. Olitpa siis remonttiässä tai vasta haaveilet, että uskaltaisit jonain päivänä porata kaapit seinälle, löydät täältä hyvin todennäköisesti mielenkiintoista luettavaa ja toivottavasti myös inspiraatiota seuraaviin projekteihisi. Toivottavasti viihdyt blogin parissa! Mielellämme otamme myös vastaan kommentteja blogin sisällöstä ja toiveita tulevien kirjoitusten aiheista.