Kalliomurske sopii erilaisiin kohteisiin

Blog

Suomen maaperässä on paljon kalliota. Tämä on huomattu rakennusalalla, jossa kalliomursketta käytetään pohjarakenteena niin tienrakennuksessa kuin talonrakennuksessakin. Kivi on kestävä materiaali lähes kaiken rakentamisen pohjalla. Etenkin Suomen ilmasto-oloissa, joissa routa eli jää porautuu talven aikana syvälle maaperään, se nostaa isoja kiviä pintaan. Näin ei tapahdu pienemmän kivimurskeen kohdalla. Siksi kalliomurske on oivallinen perusta kaikelle rakentamiselle Suomen oloissa.

Maanrakennukseen monenlaista maa-ainesta

Maanrakennus on prosessi, jossa muokataan maanpintaa tulevan rakenteen tarpeiden mukaiseksi. Se voi sisältää maan kaivamista, täyttämistä, tasoittamista, muotoilua ja tiivistämistä. Näitä toimenpiteitä tehdään usein raskaiden koneiden avulla, kuten kaivinkoneiden, kuormaajien ja tasoittajien avulla.

Maanrakennusprojekti alkaa yleensä maaperän tutkimisella ja analysoinnilla. Tämä vaihe auttaa insinöörejä ja suunnittelijoita ymmärtämään maaperän ominaisuudet ja valitsemaan sopivat menetelmät ja materiaalit. Sen jälkeen maata voidaan kaivaa, täyttää, tasoittaa ja tiivistää tarpeen mukaan. Tämän prosessin tavoitteena on luoda vahva ja tasainen perusta rakenteelle, joka kestää aikaa ja ympäristön rasituksia. Rakennusten ja teiden perustusten eri kerroksiin tulee erilaista maa-ainesta riippuen kunkin aineksen veden johtamiskyvystä ja kestävyydestä ja stabiliteeteista rakenteiden alla.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu maanrakennus takaa rakenteen kestävyyden, turvallisuuden ja vakauden. Se auttaa myös minimoimaan riskit, kuten maan sortuminen, tulvat ja muut luonnonkatastrofit.

Turvallista rakentamista

Maanrakennus on monivaiheinen prosessi, joka alkaa jo kallion murskaamisesta. Nykyään kalliota murskataan edelleen räjäyttämällä. Mukaan on tullut kuitenkin myös poraustekniikalla tehtävä louheen irrottaminen kalliosta. Ennen vanhaan kallion räjäyttäminen oli hyvin meluisaa. Nykyään murskauksen työstötekniikat ovat muuttuneet hiljaisemmiksi. Samoin murskausvälineistö on turvallisempaa kuin ennen. Mikä parasta, samalla välineistöllä voidaan murskata myös betonia ja tiiltä uusiokäyttöön.

Itse rakennuspaikalla, johon murske tilataan, maaperä on ensin työstetty tasaiseksi, jotta kalliomurske voidaan levittää. Murskeen toimitus ja tasoitus tapahtuu koneiden avulla. Maaperän kaltevuus, ympäristötekijät ja tiukat aikataulut voivat kaikki vaikuttaa maanrakennusprojektin onnistumiseen. Siksi on tärkeää työskennellä pätevien ammattilaisten kanssa ja käyttää uusimpia tekniikoita ja välineitä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Kalliomursketta voi tilata eri kokoluokissa. Murskeen koko lajitellaan seulonnalla eri luokkiin. Ammattilaiset tietävät, minkä kokoluokan murske sopii mihinkäkin käyttötarkoitukseen. Kun eri murskeet on viisaasti levitetty, vältytään routayllätyksiltä ja varmistetaan parhaat veden virtaukset. Kiviaines meiltä: Salpamaa Oy.

jaa  

4 March 2024

Rakentamista ja remontointia

Tervetuloa rakentamisesta ja remontoinnista kertovan blogin pariin. Aiheemme keskittyvät lähinnä pientalon rakentamisen tai remontoinnin ympärillä. Jaamme blogissa vinkkejä, miten erilaisia projekteja kannattaa toteuttaa ja miten löytää luotettava ammattilainen niitä toteuttamaan. On myös kiinnostavaa seurata, mitä uutta ja innovatiivista alalla tapahtuu ja miten se muuttuu sekä on muuttunut vuosien varrella. Lähes kaikki projektit lähtevät liikkeelle huolellisella suunnittelulla, joten olemme koonneet tänne myös vinkkejä mitä kaikkea suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon. Olitpa siis remonttiässä tai vasta haaveilet, että uskaltaisit jonain päivänä porata kaapit seinälle, löydät täältä hyvin todennäköisesti mielenkiintoista luettavaa ja toivottavasti myös inspiraatiota seuraaviin projekteihisi. Toivottavasti viihdyt blogin parissa! Mielellämme otamme myös vastaan kommentteja blogin sisällöstä ja toiveita tulevien kirjoitusten aiheista.